Nejbližší výlet

Výlet č. 15Západní Tatry31. 8. 2024

Račkova dolina – Jakubiná – Hrubý vrch – Klin – Gaborovo sedlo – Račkova dolina ___ 22,8 km (9:40 hod) https://mapy.cz/s/merozudufa

Račkova dolina – Pod Smrekom – Žiarske s. – Baranec – Račkova dolina ___ 20,2 km (8:05 hod) https://mapy.cz/s/jefedagore

Račkova dolina – Pod Klinom – Račkova dolina ___ 14 km (4:05 hod) https://mapy.cz/s/bemagebuta

Mapa: VKÚ 112 Západné Tatry – RoháčeVedoucí: Šiřina

Odjezdy:Karviná 5:20, Petřvald 5:35, Havířov 5:45 (pozor – změna pořadí nástupních míst oproti informacím uvedeným v plánu akcí pro lettošní rok !!! )

Délka trasy autobusu 223 km, předpokládaný odjezd zpět 18:30.

Zajímavá místa:

Račkova dolina: Turistické centrum a zároveň stejnojmenné horské údolí na jižní straně Západních Tater. Samotné turistické centrum se nachází v ústí Úzké doliny, která je fakticky nejdolnější částí Račkové a Jamnícke doliny. V rámci tohoto turistického centra se nachází větší množství horských hotelů a penzionů a zároveň i volně přístupný slabě mineralizovaný pramen Medokýš. Samotná Račkova dolina se táhne až na hlavní hraniční hřeben Západních Tater do Račkova sedla, přičemž v její nejhornější části se nachází i několik ples.

Otrhance: Travnato-skalnatý boční hřeben (jižní rozsocha) vybíhající z hlavního hřebene na vrcholu Hrubého vrchu. Nejvyšším vrcholem tohoto hřebene je Jakubiná (2194 m), která je po Bystré druhým nejvyšším vrcholem Západních Tater. Z ní hřeben postupně klesá přes vrcholy Vyšná Magura, Ostredok, Nižná Magura a Nižný Ostredok. Hřeben odděluje Račkovou a Jamníckou dolinu a odměnou za náročnější výstup (či sestu) jsou za krásného počasí doslova dechberoucí výhledy.

Klin (2 173 m): Vrchol na hlavním hřebeni Západních Tater na slovensko-polské hranici. Zároveň jde po Baníkovu o druhý nejvyšší vrchol hlavního hřebene Západních Tater, Z vrcholu dokonalý kruhový výhled.

Baranec (2 185 m): Nejvyšší vrchol horského hřebene oddělujícího Jamníckou a Žiarskou dolinu. Na vrcholu se nachází velký betonovoý sloup. Díky své relativně snadné přístupnosti a krásným výhledům z vrcholu je hojně navštěvován.

Turistické známky:

SK 724 – Račkove plesá

SK 526– Baranec

PL 531– Jakubiná

SK 528 – Hrubý vrch